Hem ätbar häck för vackra fåglar

Om du funderar på att odla en häck är det dags att lägga grunden för en häck som är både funktionell och ätbar! Så förvisa buxbom, privet och leylandii, för det finns en ymnighetshorn av alternativa häckväxter som också kommer att producera något gott.

Häckar som lagerhägg etna tjänar många viktiga funktioner i trädgården – inte bara markerar gränsen mellan en trädgård och en annan, utan filtrerar starka vindar, ger en lummig bakgrund till blommor, dämpar påträngande ljud och erbjuder integritet från omvärlden.

En levande vägg av grönt är också en välsignelse för vilda djur. Detta vertikala virrvarr av grenar och lövverk ger mat och skydd för många arter av insekter, fåglar och däggdjur. Trädgårdar välsignade med häckar är en storleksordning hälsosammare än de utan.

Det första du bör tänka på är om du ska plantera en häck som består av bara en art eller flera. Häckar av enstaka arter ger ett mer enhetligt utseende, men en häck med blandade arter kan vara fantastisk – tänk bara på alla de kontrasterande bladformerna och texturerna, punkterade av utbrott av färg från blommande favoriter som fläder. Plantera en ätbar blandad häck så får du en frestande följd av häcksamlade skördar att se fram emot.

I tempererade delar av världen kan den klassiska ätbara häcken mycket väl få det typiska utseendet på en blandad brittisk häck med dess upplopp av haws, nötter, höfter och bär. Lämpliga träd- och buskarter inkluderar äldre, vars blommor och bär ger två möjligheter att göra ett utsökt lantvin. Sedan finns det risker för vårkatter – så uppskattade av tidiga pollinerare – och naturligtvis deras höstnötter. Till det här paret kan du lägga till hagtorn, vars frukter fyller den läckra vinteruppvärmningen av sloe gin; vandrande rosor för höfterna (stora i gelé och sylt); och sprawling genomgående,

björnbärsrotting och kanske av en ryggradslös sort för att rädda fingrarna när du plockar och beskär!

Hardy fuchsias gör också bra häckplantor, särskilt på kustnära platser och deras frukter är ätliga.

Det finns naturligtvis mer ätbara häckidéer. Flera vilda fruktträd kan placeras i en häck, där de kommer att bilda en tät vana samtidigt som de ger mycket små men läckra eller användbara frukter.

Först upp är körsbärsplommon, även känd som myrobalanplommon – ett snabbt växande träd som producerar massor av frukt lite större än ett körsbär. Frukterna kan ätas precis som de är eller kan användas som grund för alla slags sylt, vin och likörer. Körsbärsplommon planterades traditionellt för att skapa fruktträdgårdskydd. Det tidiga utseendet på dess fantastiska, blekrosa blomning hjälper till att locka till sig en legion av pollinerande insekter, som fortsätter att befrukta andra fruktträd.

Write a Comment